HTML

Italia: Az ízek művészete! A művészetek íze!

Italia: Az ízek művészete! A Művészetek íze! Számomra a világ legtermészetesebb dolga szőröstül-bőröstül "szeretni bolondulásig"ezt a gyönyörű csizmát, ami soha nem megy ki a divatból, vagyis hát Itáliát. A két alapvető dolog, ami mindenkinek eszébe jut erről a "csodáról" az a sok remek étel és a művészetek kiapadhatatlan tárháza. Szeretném bebizonyítani, hogy ugyanolyan egyszerű ráérezni az itáliai művészet ízére, mint mondjuk abszolút profán módon egy tányér isteni spaghetti zamatára. http://izek-muveszete.lapunk.hu/

Friss topikok

2012.10.25. 13:00 Ízek Művészete

Napi receptajánlónk: Húsok

Almával tűzdelt sertés karaj aszalt szilvával, mazsolával és fenyőmaggal

DSCN1532.jpg

Hozzávalók 6 személyre:

1,5  kg-os sertés karaj

1 db Golden alma

10 szem aszalt szilva

5 db dió

2-3 dl húsleves alaplé

½ pohár Cognac

Mazsola, ízlés szerint

30 gr fenyőmag

Olívaolaj

Bors

mutsu-alma.jpg

Elkészítés:

Mossuk meg az almát, a héját hagyjuk rajta, vágjuk ketté, távolítsuk el a magházat, majd szeljük kb. fél cm-es szeletekre.

A húst egy jó éles késsel vagdossuk be keresztirányban, de ügyeljünk arra, hogy ne vágjuk be mélyen, csupán kis „zsebeket”készítsünk. Minden egyes résbe, helyezzünk el egy szelet almát, és a végén rögzítsük az egészet két hosszú fa hústűvel, majd picit sózzuk és borsozzuk. Egy nagy serpenyőbe öntsünk 2 evőkanál olívaolajat, tegyük bele a húst, a tetejére szórjuk rá az aszalt szilvát, a mazsolát, a fenyőmagot és díszítsük egész dió darabokkal. Nagy lángon pirítsuk a húst néhány percig, öntsük rá a Cognacot és az alaplevet, azután fedjük be egy fedővel, és alacsony lángon hagyjuk főni 45-60 percig (a hús nagyságától függően).

Amikor elkészült, vegyük ki a serpenyőből és várjuk meg, amíg kihűl. Ha a szaftját túl hígnak találjuk, tegyünk bele fél kanál lisztet, keverjük csomómentesre, és jól forraljuk össze az egészet.

A húst óvatosan szeleteljük fel, ügyelve arra, hogy az alma csíkok ne sérüljenek meg, helyezzük vissza a serpenyőbe, és tálalás előtt melegítsük fogyasztható hőmérsékletűre.

DSCN1532-horz1-vert2.jpg

És amikor elkészült, tálaljuk.

Piatto-pronto-forchetta-bicchiere-champagne_dettaglio_ricette_slider_grande3_1.jpg

Jó étvágyat!

(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés ízek italia Olaszország


2012.10.24. 18:23 Ízek Művészete

Napi receptajánlónk: Halételek

Garnélarák narancsos olívamártással

29120084347736_gambero.jpg

Hozzávalók 4 személyre:

400 gr hámozott garnélarák

100 gr nagy szemű fekete olívabogyó

1 db narancs

1 fej saláta belső levelei

Mártás:

2 db tojás sárgája

1 pohár olívaolaj

1 db narancs kifacsart leve

alimenti_arancia5.jpg

Elkészítés:

A megpucolt rákokat alaposan mossuk meg, majd dobjuk be forrásban lévő sós vízbe 4 percre. Amikor kész csöpögtessük le és töröljük szárazra. A mártás elkészítéséhez, tegyük be a tojások sárgáját egy mélyebb tálba, picit sózzuk meg, és egy kanállal kezdjük el keverni, mindig azonos irányban. Apránként csepegtessük bele az olajat, amíg sűrű mártást nem kapunk. A legvégén, állandóan keverve, cseppenként adjuk hozzá a narancs kifacsart levét, ha szükséges még sózzuk meg.

A megmosott saláta levelekkel béleljük ki egy nagyobb tál alját, erre helyezzük rá a garnélarákokat, öntsük le a narancsos mártással, a tetejére pedig szórjunk kimagozott olívabogyókat. Narancsgerezdekkel díszítve tálaljuk.

 

Jó étvágyat!

(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia Olaszország


2012.10.24. 13:40 Ízek Művészete

Napi receptajánlónk: I primi piatti-Első fogások

Gesztenyekrémleves

CASTAGNE-BIG.jpg

Hozzávalók 4 személyre:

400 gr gesztenye

200 gr csirkemell

150 gr cukkini

500 ml tej

500 ml húsleves alaplé

1 fej hagyma

Vaj

1 csokor petrezselyem

1 gerezd foghagyma

Olívaolaj

Szerecsendió

Bors

image82697.jpg

Elkészítés:

Forrásban lévő sós vízbe dobjuk be a gesztenyét és főzzük 45 percig, ezután csöpögtessük le, vegyük le a héját és vágjuk egészen apró darabokra. Közben a csirkemellet is főzzük puhára.

A felaprított hagymát pirítsuk pár percig egy kevés olívaolajon, adjuk hozzá a gesztenyét, 2-3 percig hagyjuk párolódni, ezután öntsük fel a meleg tejjel és húsleves alaplével. Sózzuk, borsozzuk, tegyünk bele egy kis szerecsendiót, és főzzük 30 percig.

A megfőtt csirkemellet és a cukkinit vágjuk kis kockákra, olvasszunk fel egy diónyi vajat, kicsit pirítsuk meg benne a zúzott foghagymát, majd tegyük bele a csirkemellet és a cukkinit is, sózzuk, borsozzuk és hagyjuk összefőni egészen pépesre.

Amikor elkészült tartsuk melegen. A gesztenyelevest turmixoljuk össze, merjük ki tányérokba, és mindegyikbe tegyünk a csirkés-cukkinis keverékből. Díszítsük aprított petrezselyemmel és tálaljuk.

Celeriac-and-chestnut-cream.jpg

Jó étvágyat!

(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia Olaszország


2012.10.24. 13:17 Ízek Művészete

Napi receptajánlónk: Antipasti - Előételek

Sajttal töltött grillezett padlizsán

eggplant.jpg

Hozzávalók 4 személyre:

2 db közepes méretű padlizsán

2 gerezd foghagyma

1 kiskanál pirospaprika

½ kiskanál kömény

200 gr bármilyen friss könnyen szelhető sajt

1 csokor snidling

100 gr olívaolaj

Frissen őrölt bors

formaggio_frescobig1.jpg

Elkészítés:

A padlizsánokat szeleteljük fel hosszanti irányban, kb. 5 mm vastagságura, sózzuk be és hagyjuk kicsit állni.

Forrásban lévő, sós vízbe dobjuk be 1-2 percre a snidlinget, majd öblítsük le jeges vízben és töröljük szárazra.

Vágjuk egészen apróra a foghagymát, keverjük össze a pirospaprikával, a köménnyel és az olívaolajjal.

A 180 fokra előmelegített sütőben a padlizsán szeletek mindkét oldalát süssük 3-3 percig, vagyis addig, amíg szép aranysárga színük nem lesz. Ezután tegyük bele az elkészített olívás keverékbe és legalább 2 órán keresztül hagyjuk pácolódni a hűtőben.

A sajtot szeljük fel négyszögletes alakura, tekerjük be a padlizsán szeletekbe és kössük össze a snidling szálakkal.

Locsoljuk meg egy kis olívaolajjal, picit sózzuk, borsozzuk és máris tálalhatjuk.

Involtini-melanzane.jpg

 

Jó étvágyat!

(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )

 

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia Olaszország


2012.10.21. 09:58 Ízek Művészete

Napi receptajánlónk: Édességek

Diós kávétorta

dio.jpgHozzávalók:

250 gr liszt

150 gr vaj

4 evőkanál keserű kakaópor

100 gr porcukor

80 gr kristálycukor

3 db tojás

1 kiskanál vanília aroma

100 gr dióbél

1 kis csésze erős feketekávé

1 kiskanál instant kávé

kave5.jpg

Elkészítés:

A lisztből, a lágy vajból, 1 db tojásból, a porcukorból, a keserű kakaóból, egy csipet só és a vanília aroma hozzáadásával, gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk (természetesen lehet gépben is készíteni)), majd fóliába csomagolva legalább 2 órára betesszük a hűtőbe.

Egy evőkanál liszttel daráljuk egész finomra a diót. Egy mély tálban keverjük habosra a maradék 2 tojást a kristálycukorral, tegyük bele a dió-keveréket, a lefőzött feketét, az instant kávét, és alaposan dolgozzuk össze az egészet.

A tésztát vegyük ki a hűtőből, nyújtsuk ki, majd béleljünk ki vele egy kivajazott tortaformát, a közepébe öntsük bele a diós kávékeveréket és 180 fokra előmelegített sütőben, süssük legalább 40 percig, vagy tűpróbáig.

Hagyjuk kihűlni, dió darabokkal és kávészemekkel díszítve tálaljuk.

untitled.bmp

Jó étvágyat!

(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra szoba szállás szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés ízek italia Olaszország


süti beállítások módosítása
Mobil